Lieve vaders en moeders

Liefde voor jezelf

Lieve vaders en moeders

We zijn (bijna) allemaal bescheiden opgevoed. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg, denk eerst aan anderen en val vooral niet teveel op. Met name vrouwen hebben er een handje van om zichzelf weg te cijferen en op de laatste plaats te zetten, de zorg voor anderen gaat altijd voor. Heel nobel en liefdevol bedoeld natuurlijk, maar doe je zo jezelf en jouw eigen behoeftes niet te kort? Als we altijd maar bezig zijn met anderen, wie denkt er dan aan ons? Scheppen we zo geen valse verwachtingen naar anderen, inclusief teleurstellingen?

Welk voorbeeld geef jij aan je kind?

We geven onze kinderen het beste en willen vooral dat ze gelukkig zijn. Maar geef jij je kind dan ook het advies dat hij of zij zich moet wegcijferen voor anderen of steeds naar anderen moet kijken voor goedkeuring? Kinderen kopiëren wat je doet, niet wat je zegt. Dus kijk eens eerlijk naar jezelf: ben jij het juiste voorbeeld voor je kind? Sta jij op voor jezelf, heb je schijt aan de mening van anderen en durf je je kop boven het maaiveld uit te steken of ben je bang dat je er niet bij hoort als je een keer aan jezelf denkt in plaats van aan anderen?

Een zelfbewuste generatie

Ik denk dat het onze taak is als liefdevolle ouders om een zelfbewuste generatie groot te brengen. Een generatie die zichzelf op nummer 1 zet en een eigen pad durft te volgen. Niet een generatie die eerst van alles moet afleren wat ze onbewust bijgebracht is. De sleutel is simpel, zelfliefde! Zet jouw eigen behoeftes op de eerste plaats, accepteer jezelf met alles wat er is, voel je emoties, stop ze niet weg en schaam je er niet voor. Ook mannen mogen huilen. Geef jezelf goedkeuring om er te zijn en zoek het niet bij anderen – die zijn namelijk zelf op zoek naar goedkeuring. Op deze manier ben je puur en authentiek en geef je je kinderen toestemming om puur te blijven.